Jobbsøking – slik gjør du det (eller slik gjør i alle fall jeg det)

Jeg har nettopp byttet jobb og vært gjennom en ganske heftig jobbsøkingsprosess. Jeg får ofte spørsmål om hvordan man gjør det, søker jobb altså, så her kommer min oppskrift basert på ulike rundene jeg har hatt som jobbsøker. 

1.Drit i jobbtittelen, les utlysingsteksten
Dette tipset fikk jeg fra min tidligere kollega, Else. Det er mange rare titler der ute. Noen gir mening, andre gjør det virkelig ikke (fra finn.no: online and social editor, medierådgiver/salgskonsulent, marketing effectiveness manager). Noen ganger så stemmer bare ikke tittelen med utlysingsteksten. Og denne går til dere, damer – selv om det er en skummel ledertittel så kan du sikkert gjøre jobben likevel! Les heller utlysningsteksten nøye. Hva er det de er ute etter? Hvem ser de etter? Kan du hjelpe denne bedriften med det de trenger?

2.GJØR RESEARCH
Dette tipset er så viktig at det må skrives med store bokstaver. Les alt du kommer over fra bedriften: websiden, blogger, anmeldelser, pressetekster, sosiale medier og ikke minst – sjekk LinkedIN! Hvilke utfordringer har bedriften? Hva er deres visjoner for fremtiden? Hva slags mennesker er det som jobber der? Hvilken kompetanse mener du de mangler? Hva kan du bistå med?

3.LinkedIN
Jeg elsker LinkedIn! At det finnes et sted hvor man kan sjekke folks bakgrunn med utdanning, jobberfaring og frivillig erfaring er nesten for godt til å være sant! Jeg søker alltid opp bedriften for å se hva slags type mennesker som jobber der, hvilken bakgrunn de har og har dere noen kontakter til felles? Hvis det er match på den siste vet du hva du må gjøre.

En annen greie med å bruke LinkedIN er at at de som skal ansette deg ser at du har vært inne på profilen deres. Noen liker ikke det, men jeg tror det bare er bra! Det er selvfølgelig en mulighet at de sjekker profilen din og tenker «for en idiot», men det har du jo alle forutsetninger for å gjøre noe med – det er jo din profil! Jeg tenker at du får en mulighet til at de sjekker cven din to ganger. Først på LinkedIn og så i CV-bunken. Og når de da ser over CV-bunken så tenker de kanskje hmm.. var det ikke noe kjent med denne søkeren? Jo, det er det!

4.Skreddersy CV OG søknad
Dette tipset har du sikkert hørt mange ganger før, men et godt budskap kan aldri gjentas for mye. Bruk all reserachen du har gjort til å skreddersy både CV OG søknad. Til bedriftens behov, så klart, men også til de som skal lese søknaden.

Like barn leker best, sier de, og det for en grunn! Man kan like det eller ikke, men hvis ikke det sitter en veldig profesjonell rekrutterer i andre enden så liker folk å ansette seg selv. Spill derfor på alle de strengene du har felles med de som skal ansette deg. Har du og rekrutteren gått på samme skole, bruk det! Har dere vært aktiv under studenttiden begge to – legg vekt på det!

Og ikke bare skreddersy søknaden. Skreddersy CVern også! Tilpass titlene på jobbene (ikke skriv leder hvis du ikke har vært det, men innenfor mange fagfelt så har man mange forskjellige titler på samme stilling. Hvilken tittel bruker de i firmaet du skal søke på? Kommunikasjonsrådgiver eller informasjonsrådgiver?), legg til og fjern informasjon. For noen stillinger er det kanskje relevant at du var barista da du var 18 år, i andre jobber er det virkelig ikke relevant.

5.Ikke ta kontakt bare for å ta kontakt
Flere har tipset meg om at man skal ta kontakt for å gjøre rekruttereren oppmerksom på deg som søker. Jeg ber deg være litt forsiktig med det. Har du konkrete spørsmål som er relevant til søknaden din, ja for all del, still dem. Men ikke ta kontakt bare for å ta kontakt. I min erfaring så synes ofte folk det bare er irriterende.

6.Skryt uhemmet av deg selv
Hvis ikke du skryter av deg selv, så er det ingen andre som gjør det heller. Det er ikke i søknadsteksten du skal være beskjeden. Det er ikke i en jobbsøkersituasjon du skal fremme deg selv som «jeg er jo ikke så flink til det og det». Skryt uhemmet av deg selv! Kjør på! Fortell om resultatene dine. Fortell om prisene du har vunnet. Fortell om hvor fantastisk du er fordi du gjorde slik og slik. Man har alt å vinne på å være litt frempå og alt å tape på å være beskjeden.

7.Èn søknad holder ikke 
Jeg beklager å måtte si dette nå som vi var så godt i gang med å skryte av oss selv, men det er ingen som venter på at akkurat du skal sende inn søknad hos dem. Det er ingen som roper halleluja! når du sender inn søknaden. Selv om du har sendt verdens mest perfekte søknad, skreddersydd og med mange gode poenger, så betyr ikke det at du blir kalt inn til intervju.

Kanskje du har feil kjønn, feil bakgrunn, feil alder, feil navn, ligger feil i bunken osv. Ikke gi deg etter du har sendt inn noen søknader, send inn mange! Send inn til bedrifter du kanskje ikke tror du vil jobbe, man vet aldri, kanskje er det den jobben du har mest lyst på etterhvert som du gjør reserach. Men heiheihei, selv om du skal sende inn mange søknader så betyr ikke det at du kan slurve – du må følge alle punktene like nøye over. Les utlysingsteksten nøye, gjør reserach og skreddersy cv og søknad.

8.Ikke ta avslag personlig
Det er enklere sagt enn gjort, men for rekruttereren er du bare en CV i en kjempebunke med CVer.

Hvorfor ble ikke akkurat du valgt til intervju? Det kan være mange grunner til det og den grunnen trenger ikke å være at du er verdens mest ubrukelige person som noen gang har levd. Som nevnt i punkt 7 så er det mange grunner til at man ikke får jobben.

Mest sannsynligvis så var det fordi rekruttereren hadde en bestemt idè i hva han eller hun så etter og de stemte ikke overens med din CV – synd for dem. Eller så lå du bare på feil sted i bunken. Eller så hadde de allerede bestemt seg for en intern søker. Sånn er det, det er ikke personlig, det er bare business!

9.Snakk med nettverket ditt
Noen ganger må man være litt forsiktig med å si at man søker jobb på grunn av nåværende arbeidsgiver, men prøv å vær så ærlig som mulig med nettverket ditt. Nettverket ditt vil deg som regel vel og kan være som små feer hvis du lar de være det. De tipser om jobber, de tar telefoner for deg og anbefaler deg, de snakker med sjefene sine, de endorser deg på LinkedIn og skriver recommendations, de vil høre på deg når du klager på at du aldri får intervju på de tusen søknadene du har sendt. Ikke vær redd for å spørre om hjelp. De aller fleste blir bare glade for at de får lov til å hjelpe akkurat deg.

10. Aldri, aldri gi opp 
Nå har det seg sånn at det kommer til å gå bra for den som aldri gir opp. På et eller annet tidspunkt kommer det til å løse seg. Det vet jeg. Det kan hende det vil ta tid, men det vil løse seg til slutt. Så selv om du sitter fast i punkt 8 og tar avslagene svært personlig så må du aldri, aldri gi opp! ALDRI.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s