Slik kan du gjøre hverdagen til andre mennsker bedre på 48 timer

I helga har jeg vært på camp!

Ikke en sånn camp hvor man bor i telt og synger combaya, men en sånn camp der kan tenker ut digitale løsninger på sosiale problemer. Helgens utfordring var: Hvordan finne digitale løsninger som vil gjøre hverdagen bedre for mennesker som har noe med barnevernet å gjøre.

Ca 30 mennesker med ulik kompetanse hadde meldt seg på campen: designere, prosjektledere, forretningsutviklere, tidligere barnevernsbarn, barnevernsansatte og utviklere.

Planen for helga var: Møt opp fredag klokka 17.00 i IKT Norge sine lokaler, finn på noe smart, legg frem konsept, skisser og business model canvas søndag klokka 17.00. Vi hadde altså 48 timer på oss.

Fredag

Fredag ble vi delt inn i grupper på 7-8 personer per gruppe og vi ble kjent med utfordringene som barnevernsbarn opplever i hverdagen. Det er ikke rent få. Det var ganske tøft å høre historiene til de tidligere barnevernsbarna som var der.

Hele fredagskvelden gikk med på å diskutere hvilken problemstilling vi ønsket å jobbe med. Vi klarte til slutt å ende på to problemstillinger før vi gikk hjem med veldig mye å tenke på.

Lørdag

Lørdag klokka 11.00 var vi tilbake i IKT Norge sine lokaler og klarte til slutt å velge hvilken problemstilling vi skulle jobbe med: Hvordan forenkle og effektivisere kommunikasjon mellom barnevernsbarn og barnevernsansatte.

Vi hadde lært kvelden før at de barna som bor i fellesbolig eller på institusjon ikke får lov til å ha kontakt med ansatte når de ikke er på jobb. Dette er et problem fordi… ærlig talt, trenger jeg virkelig forklare hvorfor dette er et problem? Disse barna har ingen foreldre, de har bare de ansatte på boligen eller institusjonen som sine nærmeste og da er det et lite problem at du ikke kan ta kontakt med ene personen du ønsker å snakke med akkurat når du vil det.

Vår idè var å komme opp med en app der barnevernsbarn på en sikker måte kan kommunisere med barnevernsansatte på egne premisser.

Ideen er jo ikke akkurat revolusjonerende, det finnes mange applikasjoner som fyller de samme behovene i dag – sende meldinger fra en mottaker til en annen- men vi må lage en applikasjon som er sikker (barnevernsbarna har krav på anonymitet og være sikker på at informasjonen ikke misbrukes) og som barnevernsansatte også er trygg på. Målet med applikasjonen er ikke å bli det nye Facebook, men å åpne for at kommunikasjonen skjer på barnas premisser, når det gjelder plattform, tid og kommunikasjonsmåte.

Vi kalte appen vår HEI (arbeidstittel) og den kan se omtrent sånn ut:

10403903_865531146844093_9104223700990025269_o

Søndag

Søndag klokka 11 var vi på plass igjen for å jobbe videre med ideen og klokka 17.00  hadde vi pitchen vår klar. Det hadde de andre gruppene også.

Den første gruppa hadde jobbet med problemstillingen: Hva gjør unge mennesker når de har et problem og de ikke kan ringe mor eller far? Det fikk jeg til å tenke på hvor uendelig heldig jeg er som kan ringe mamma når jeg har spørsmål om skatt og lån og pappa kan svare på spørsmål om matlaging, gulvvask og dekkskift. Ideen til den første gruppa var en digital tjeneste som kobler sammen mennesker som har et problem/spørsmål som må løses og noen som kan hjelpe til/svare  på spørsmål. Et eksempel: Anne aner ikke hvordan hun skifter dekk på bilen, Martin er pensjonert bilmekaniker og vil gjerne hjelpe til – hvordan skal disse menneskene møtes?

Du kan sjekke ut ideen til den første gruppa her

Den andre gruppa hadde jobbet med en lignende problemstilling men var mer opptatt av hvordan møtet med riktige mennesker kan forhindre at barnevernet blir involvert. De ønsker å lage en digital tjeneste der mennesker med like interesser kan møtes for å få nye venner eller få «extended family».

Du kan sjekke ideen til den andre gruppa her

Ideene skal legges frem for FERD sosiale entreprenørgruppe og Altinn sin innovasjonsgruppe, så får vi se om ideene våre blir noe av

Her er noen bilder fra campen:

Det var veldig gøy å være med på camp! Mange gode ideer og veldig mange fine mennesker. Campen ble arrangert av Social Innovation Camp Norway. Her er campens hjemmeside. Anbefaler at du melder deg på neste camp allerede nå og det kan du gjøre her

2 kommentarer om “Slik kan du gjøre hverdagen til andre mennsker bedre på 48 timer

  1. Tilbaketråkk: Hva skjer videre med løsningene fra LøvetannCampen om digitale løsninger i barnevernet? | Løvetanncamp
  2. Tilbaketråkk: World Wide Narrative » Hva skjer videre med løsningene fra LøvetannCampen om digitale løsninger i barnevernet?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s